Natuurlijk draagcomfort van bamboe t-shirts

Heerlijk zacht. Het verschil tussen bamboeviscose en het (gangbare) katoen kun je omschrijven als het gevoel dat kasjmier geeft ten opzichte van gewone wol.
Ademend en vochtregulerend. Onze shirts sluiten de huid niet af. Daarnaast neemt het shirt relatief meer vocht op dan bijvoorbeeld katoen, wat het draagcomfort verbetert.
Isolerend of verkoelend. Door de structuur van vezels werkt bamboekleding verkoelend in de zomer en verwarmend in de winter.
Hypo-allergeen. Bamboe is van nature hypo-allergeen en daardoor prettig te dragen voor mensen met een gevoelige huid of allergieën.
UV beschermend. Bamboekleding houdt ruim 95% van de schadelijke UV straling tegen, bij katoen is dit 75%.
Antibacterieel. De stof is van nature resistent tegen bacteriën. Hierdoor is er veel minder kans op vervelende geurtjes.

 

Duurzaamheid van bamboe als grondstof

100% afbreekbaar. In tegenstelling tot synthetische stoffen met vergelijkbare eigenschappen is bamboe 100% afbreekbaar.
Bemesting overbodig. Bamboe haalt zelf genoeg voedingsstoffen en energie uit de bodem. Bemesting, al dan niet met kunstmest, is daarom niet nodig.
Heeft genoeg aan regenwater. Bamboe heeft alleen zonlicht en regenwater nodig om te groeien, irrigatie is niet nodig. Ter vergelijking: bij de katoenteelt wordt, afhankelijk van de regio, per kilo katoen 8.000 tot 20.000 liter water verbruikt.
Geen pesticiden nodig. De plant is van nature resistent tegen insecten en schimmels, en kan daarom worden geteeld zonder pesticiden.
Groeit snel. Sommige soorten tot wel een meter per dag. De productieopbrengst van bamboe is 10 keer zo groot dan die van katoen bij eenzelfde landoppervlakte. Er zijn meerdere oogsten per jaar mogelijk. Nieuwe stengels groeien uit waardoor herplanten niet nodig is. Dat heeft weer een positieve invloed op de bodemstabiliteit.
Hoge zuurstofproductie. Bamboe is goed voor het klimaat. Het absorbeert meer koolstofdioxide en produceert ruim 30% meer zuurstof dan bomen.


Bamboe vezels

Om bamboestof van hoge kwaliteit te kunnen maken, is een proces nodig waarbij een niet-giftig oplosmiddel wordt gebruikt om de ‘houtachtige’ bamboepulp af te breken. Gemalen bamboe wordt geweekt in het oplosmiddel om cellulose te produceren. Zodra cellulosevezel ontstaat, wordt al het water en het oplosmiddel dat in het proces wordt gebruikt, uitgefilterd en opnieuw gebruikt, zodat het hele proces milieuvriendelijk is en in een closed-loop wordt uitgevoerd.

Er is enige bezorgdheid dat de gebruikte middelen schadelijk zijn, maar bij verantwoord gebruik heeft dit absoluut geen effect op het milieu en de gezondheid van de werknemers. Het wordt routinematig gebruikt bij de verwerking van organisch katoen tot vezels en is goedgekeurd door de Global Organic Textile Standards (GOTS) en de Soil Association. Het wordt overal voor gebruikt; van zeepproductie tot voedselbereiding. Bovendien blijft het niet achter op Nooboo bamboe kleding omdat het gemakkelijk wegspoelt.

We nemen onze bamboestoffen alleen af van leveranciers die organische certificeringen kunnen leveren voor de teelt van de ruwe bamboe en OEKO-TEX 100 certificering hebben die aantonen dat er geen schadelijke chemicaliën zijn gebruikt in de verschillende fasen van het proces en dat er helemaal geen schadelijke chemicaliën aanwezig zijn op het eindproduct.
 

© 2016 - 2024 Nooboo | sitemap | rss